Suhkruasendajad – kuidas suhtuda?

1. tüüpi diabeediga lapsele pole maiustused keelatud. Oluline on aeg, millal seda lapsele anda (ei tohi anda kõrgenenud veresuhkru korral) ja muidugi maiustuste kogus (piiratud). Tähtis on teada, kui palju on süsivesikuid antud maiustuses, et katta neid piisava insuliiniannusega.

Suhkuvabad maiustused sisaldavad tavaliselt sünteetilisi magusaineid. Neid on lubatud kasutada, kuigi arstid ikkagi ei soovita kasutada neid maiustusi sageli ja suurtes kogustes.

Magusaineid kasutatakse paljudes toiduainetes. Neid lisatakse karastusjookidesse, mahladesse, jäätistesse, keedistesse, mitmesugustesse kondiitritoodetesse, kastmetesse, närimiskummi jne. Enim kasutatakse aspartaami, sahhariini ja kaaliumatsesulfaami.

On olemas 2 suuremat magusainete rühma – intensiivsed ja mitte-intensiivsed magusained.

Intensiivsed magusained

Toitude ja jookide valmistamisel kasutatakse tavaliselt kaaliumatsesulfaami, aspartaami, sahhariini, tsüklamaati ja sukraloosi. Need on saadavad ka tablettide, vedeliku ja graanulite kujul. Need ei sisalda süsivesikuid ega kaloreid ning ei tõsta veresuhku taset. Neid kasutatakse jookide ja pudru valmistamisel (kui tõesti vajalik). Parema maitse jaoks lisatakse neid peale toidu valmistamist/soojendamist. Neid ei saa kasutada kookide küpsetamisel. Vaatamata tõenäolisele kahjulikule mõjule on need seaduslikult lubatud kasutamiseks.
Intensiivsed magusained ei ole lastele soovitavad (ka täiskasvanutele neerude ja maksapobleemidega) ning on vastunäidustatud rasedatele.

Mitteintensiivsed magusained

Need on fruktoos ja polüoolid (nagu sorbitool, maltitool, isomalt, ksülitool). Neid ei ole soovitav diabeetikul kasutada suhkru asendamiseks, kuna sisaldavad kaloreid ja süsivesikud. Need võivad  põhjustada glükoositaseme tõusu, kui on kasutatud suurtes kogustes. Samuti need võivad põhjustada kõhuvalu ja kõhulahtisust. Neid kasutatakse sageli „diabeetilise/suhkuvaba toidu“ valmistamisel.

Suhkuvaba/diabeetiline toit

Spetsiaalne diabeetiline söök, nagu diabeetilised küpsised, šokolaad ja maiustused ei ole diabeetikule soovitatavad, kuna:
• nendel on kõhulahtistav toime selles kasutatud magusainete tõttu (nt. sobitool ja fruktoos)
• need on väga kallid
• enamik sisaldab nii süsivesikud kui ka suhkuasendajad
• need on sageli kaloririkkad ja sisaldavad palju rasva
• sinu laps tunneb ennast sõpadest erinevana.

Tasuks meeles pidada, et tehismagusained on siiski kehavõõrad ained, mille toime inimorganismile võib selguda alles kolmandal-neljandal põlvkonnal. Erandiks pole aspartaam, mille metabolismis võib moodustuda tervisele kahjulikke ühendeid. Ka polüoolid võivad põhjustada tervisehäireid, seda eeskätt nende lahtistava toime tõttu (nt sorbitool, ksülitool). Neid ei tohiks päevas üle 20 – 30 grammi tarbida. Lisaks sellele tuleb märkida, et ksülitooli kasutamisel loomakatsetel on esinenud kasvajate teket.

Riski vähendamiseks magusainete tarbimisel peaks toituma võimalikult mitmekesiselt, kasutama erinevaid magusaineid ning tegema “puhkepause” nende tarbimisel. Oma patsientidele me ei soovita diabeetilist toitu. Palju parem on süüa tavalist tevislikku toitu kõrge kiudanete ning madalama rasva ja süsivesikute sisaldusega.

Allikas: Tallinna Lastehaigla endokrinoloog dr. Natalja Liivak